Επιχειρηματικότητα: τι χρειάζεται να ξέρεις αν έχεις ή θέλεις να ανοίξεις μικρομεσαία επιχείρηση

Η επιχειρηματικότητα σήμερα, παρά τις όποιες προκλήσεις, είναι ένας τομέας που μπορεί να προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και σημαντικές ανταμοιβές. Από το να βλέπεις την ιδέα σου να γίνεται πραγματικότητα και το όραμά σου αναπτύσσεται μπροστά σου, μέχρι να χτίζεις κάτι για τον εαυτό σου και να έχεις τον έλεγχό του, κάθε απόφαση που παίρνεις έχει πολύ μεγάλη αξία. Είτε, λοιπόν, έχεις τη δική σου επιχείρηση, είτε σκέφτεσαι να ξεκινήσεις κάτι δικό σου, υπάρχουν ορισμένες βασικές γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να τη δεις να μεγαλώνει.

Επιχειρηματικότητα και καινοτομία: οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε αριθμούς

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι μικρομεσαίες: επιχειρήσεις που έχουν λιγότερους από 250 εργαζόμενους, ετήσιο κύκλο εργασιών λιγότερο από €50 εκ. και σύνολο ετήσιο ισολογισμό λιγότερο από €43 εκ..

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020, το 95% από το σύνολο των ενεργών επιχειρήσεων απασχολούν από 0-9 εργαζόμενους, είναι δηλαδή ατομικές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων ανήλθε σε 1.012.019, από 984.001 το 2019
  • 6 στις 10 από αυτές τις επιχειρήσεις (595.378) δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο (ατομικές)
  • 321.156 επιχειρήσεις απασχολούν 1-4 εργαζομένους
  • 49.340 επιχειρήσεις απασχολούν από 5-9 εργαζομένους
  • Το 54% των ενεργών επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο (259.186), στις υπηρεσίες εστίασης και καταλυμάτων (126.025) και σε επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες (159.602)

Ανοίγω δική μου επιχείρηση: τι χρειάζεται να ξέρω;

Σήμερα η επιχειρηματικότητα μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Από μια επιχείρηση που την τρέχεις από το σπίτι, με μόνο σου εξοπλισμό έναν υπολογιστή, μέχρι να έχεις ένα χώρο, εργαζόμενους και εμπόρευμα να διαχειριστείς. Υπάρχουν μοντέλα επιχειρηματικότητας που σου επιτρέπουν να ασχολείσαι με την επιχείρησή σου στον ελεύθερο χρόνο σου, ενώ κρατάς και την κανονική σου δουλειά παράλληλα.

Ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει το δικό σου επιχειρηματικό όραμα, παρακάτω μοιραζόμαστε μαζί σου μερικές συμβουλές και tips που μπορεί να σε βοηθήσουν καθώς σχεδιάζεις την ανάπτυξη της επιχείρησής σου.

Τα χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματία

Υπάρχουν στοιχεία της προσωπικότητας που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, τα οποία καταγράφηκαν σε μια έρευνα του καθηγητή William E. Jennings. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματία είναι:

1. Επιμονή

2. Επιθυμία και διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών

3. Ανταγωνιστικότητα

4. Αυτοδυναμία

5. Έντονη ανάγκη για επίτευξη

6. Αυτοπεποίθηση

7. Καλή σωματική υγεία

Αξιολογώντας τη δική σου προσωπικότητα, ποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά αναγνωρίζεις στον εαυτό σου και ποια πιστεύεις ότι θα μπορούσες να εξασκήσεις περισσότερο;

Η οικονομική διαχείριση έχει μεγάλη αξία

Η οικονομική ασφάλεια είναι ξεκάθαρα η πιο σημαντική πτυχή για μια επιχείρηση – και δεν αφορά μόνο το ξεκίνημά της, αλλά την ακολουθεί σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της. Υπολόγισε με όση περισσότερη ακρίβεια μπορείς πόσα χρήματα θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις, για χώρο, εξοπλισμό, εμπόρευμα, υπηρεσίες, κ.α. Ένας business σύμβουλος μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό, δίνοντάς σου χρήσιμες συμβουλές και καθοδήγηση για το πώς θα κάνεις σωστά τους υπολογισμούς σου. Μόλις έχεις αυτό το νούμερο, τριπλασίασε το. Τα απρόοπτα είναι μέρος της καθημερινότητας μιας επιχείρησης, οπότε όσο καλύτερη προετοιμασία έχεις κάνει, τόσο καλύτερα θα μπορέσεις να διαχειριστείς την όποια αναπάντεχη κατάσταση.

Κάνε τις σωστές ερωτήσεις

Αξιολόγησε την επιχειρηματική σου ιδέα και σκέψου τι λύση προσφέρει για τους δυνητικούς σου πελάτες. Κάνε έρευνα για να κατανοήσεις τον κλάδο στον οποίο θέλεις να μπεις και τις ανάγκες των καταναλωτών. Είναι επίσης σημαντικό να δεις τον ανταγωνισμό και να αξιολογήσεις τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσεις.

Επένδυσε στις σωστές συνεργασίες

Ακόμα κι αν η επιχείρησή σου είναι ατομική, η ομαδικότητα πάντα κερδίζει! Είτε έχεις εργαζόμενους είτε εργάζεσαι μόνος, θα χρειαστεί να επενδύσεις σε συνεργασίες και να αναζητήσεις υπηρεσίες. Έτσι θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου και να λάβεις τις καλύτερες υπηρεσίες για τη λειτουργία της επιχείρησής σου (marketing, website, φορολογικές/λογιστικές υπηρεσίες, κ.α.). Όσο καλύτεροι οι συνεργάτες σου, τόσο καλύτερη θα γίνεται η επιχείρησή σου.

Εξέλιξε τις δεξιότητες σου ως νέος Επιχειρηματίας

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα συνεχές ταξίδι αυτοβελτίωσης. Το να γίνεσαι καλύτερος και να αναπτύσσεις τις δεξιότητές σου ενισχύει την εμπειρία σου και κάνει πιο δυνατή την επιχείρησή σου. Μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα και σεμινάρια entrepreneurship, είτε δια ζώσης είτε online. Μπορείς επίσης να έρθεις σε επαφή με άλλους επιτυχημένους επιχειρηματίες για να λάβεις συμβουλές σε μορφή mentoring αλλά και να διευρύνεις το δίκτυο επαφών σου σε εκδηλώσεις και συνέδρια σχετικά με τον κλάδο σου.

Επένδυσε στην ασφάλιση

Η διαχείριση του ρίσκου είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη δουλειά του επιχειρηματία. Είναι σημαντικό να προστατέψεις όσα έχουν σημασία για την επιχείρηση: να διαφυλάξεις τις εγκαταστάσεις από κλοπές, φυσικές καταστροφές και άλλους κινδύνους, να επενδύσεις στους ανθρώπους, προσφέροντάς τους εξασφάλιση για το μέλλον, αλλά και να προστατέψεις την επιχείρηση από κινδύνους που μπορεί να έρθουν από απρόβλεπτες κατευθύνσεις όπως είναι οι διαδικτυακές απειλές.